Buikvet, wel of niet een ding?
Het visceraal vet, het vet tussen de organen, het buikvet, is best een ding. Want het vet dat in de buikholte rond de organen opgeslagen ligt, kan veel gevaar opleveren voor je gezondheid. Denk hierbij aan:
Het drukt als het ware je organen wat in elkaar en daardoor kunnen ze minder goed functioneren.
Weet ook dat vetweefsel ontstekingsgevoelig is. Het kan hormonen en ontstekingsstoffen maken en hierdoor neemt het risico op laaggradige ontstekingen toe.
Die laaggradige ontstekingen kunnen leiden tot allerlei chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, dementie, Parkinson, allerlei soorten kanker, artrose, reuma en andere auto-immuunziekten.
Bovendien kan dat buikvet kan zorgen voor veel hormonale klachten die te maken hebben met insuline, oestrogenen, leptine en cortisol. Insulineresistentie en diabetes type 2 zijn daar voorbeelden van. Het is ook een beetje het kip-ei verhaal want ook onbalans van deze hormonen kunnen ook leiden tot meer buikvet.
En ook leververvetting en leverfalen liggen op de loer bij te veel visceraal vet.
Dat is geen prettig vooruitzicht...
Hoe kun je buikvet verminderen en/of voorkomen met voeding en leefstijl?
Er zijn best veel dingen die je zelf kunt doen, zoals:
Eet pure, onbewerkte voeding met de nadruk op plantaardige producten: veel groente en met mate fruit; noten en zaden. Je kunt dit aanvullen met eieren, met mate kaas en af en toe een stukje vette vis en biologisch vlees.
Gebruik gezonde vetten: weet dat ze zijn niet de oorzaak zijn van overgewicht! Gebrek aan gezonde vetten kan zelfs leiden tot overgewicht! Vet is brandstof voor de cellen. Als je die laat verhongeren gaat je lichaam op zoek naar gemaksvoedsel voor snelle energie. Ook bestaan onze hersenen voor het grootste deel uit vet en willen gevoed worden. De hersenen reguleren ons honger- en verzadigingsgevoel via hormonen. Een tekort aan vet ontregelt dit systeem.
Wees lief voor je darmen: eet veel vezels, zowel onoplosbare als oplosbare (prebiotische) vezels; probiotica; geen gluten en lactosebewust.
Drink voldoende water, minimaal anderhalve liter. Vaak denk je dat je honger hebt maar dan is het dorst.
Beweeg regelmatig. Vooral ook nuchter, dat stimuleert de vetverbranding. En pak ook je beweegkansen door de dag heen.
Zorg dat je ontbijt eiwitrijk is. Dit helpt om je de hele dag meer verzadigd te voelen.
Verhoog je verbranding met voeding. O.a. gember, kurkuma, peper, chilipeper, cayennepeper, paprika, ui, knoflook en groene thee zorgen voor extra verbranding, en ook eiwitten.
Stimuleer bruin vet door bijv. koud af te douchen, de thermostaat lager te zetten en/of minder dikke kleding aan te trekken. Blootstelling aan kou lijkt de insulinegevoeligheid te verbeteren.
Zorg dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, bijv met De Dubbel M van De EetLijn.
Zorg voor een goede slaap. Breng je bioritme niet in de war. Zorg voor regelmaat in eet- en leefpatroon en ook zeker voor een gezonde slaap.
Buikvet: het kan hardnekkig zijn, maar je staat niet machteloos.
De EetLijn Methode kan je helpen om weer buikvet te gaan verbranden met voeding en leefstijl. Wil je meer weten over de EetLijn Methode? Neem dan contact met me op of plan een gratis Hartesessie via de knop hieronder.
Lieve groet,
Paulien